iCan

Het iCan begeleidingstraject

In 2014 (tot eind 2015) startten we met het project iCan, = ‘Cre@os naar werk’ in samenwerking met ESF, provincie Limburg, Agora vzw (het huidige IN-Z training & begeleiding) en verschillende gemeentes in Limburg, nl: Genk, Maasmechelen en de cluster Houthalen-Helchteren, Heusden-Zolder en Beringen.
 
iCan was een begeleidingstraject van maximum 6 maanden, met als doel kwetsbare jongeren tussen 18 en 35 jaar (met de focus op -25jarigen) attitudes en vaardigheden bij te brengen die hen ondersteunen in de zoektocht naar een job. Binnen dit traject werd er op 2 manieren met de jongeren gewerkt: enerzijds voorzagen wij BIND-activiteiten, bijvoorbeeld: technische workshops, boksen of klimmuur, hout- en/of metaalbewerking, streetart, … Anderzijds volgden de jongeren ongeveer 6u per week een persoonsversterkende vorming, waar zij thema’s rond sociale en communicatieve vaardigheden, welzijn, arbeidsgerichte competenties, budgetteren, … aangeboden kregen.

Binnen iedere gemeente werd een ‘grote’ BIND-activiteit uitgewerkt. Hier volgt een overzicht van enkele activiteiten:

Genk:
  Activiteit Verloop
Groep 1 Genk On Stage – Loungemeubels maken Eén keer per week werd er in een atelier gewerkt aan de meubels. Op het festival zelf baatten de jongeren de cocktailbar uit (hierin stonden hun zelfgemaakte meubels).
 
Groep 2 Kinderfeest ‘Iedereen schittert’ (Gigos vzw) Tijdens verschillende overlegmomenten met Gigos werden de jongeren verantwoordelijk gesteld voor enkele voorbereidende werken voor het kinderfeest. Op het initiatief zelf hielpen de jongeren bij het opzetten, het opruimen en bemande iedereen een kraampje van het kinderfeest. Verschillende jongeren hebben hierdoor interesse gekregen om er als vrijwilliger te gaan werken, om er te solliciteren en om hun eigen kindje er naartoe te brengen. Dit had een sociaal economische meerwaarde voor hun leefwereld.
 
Maasmechelen:
  Activiteit Verloop
Groep 1 Loungemeubels maken voor het festival ‘Eigen Teelt’ Eén keer per week werd er aan de loungemeubels gewerkt. De jongeren hielpen ook tijdens het klaarzetten van het festival en tijdens het festival zelf.
Groep 2 Berenkast maken (boekenruilkast)
’t Huis Maasmechelen
Eén keer per week werd gewerkt aan de boekenruilkast. Deze kast en het werk van de jongeren werd gehuldigd tijdens een officieel moment.

Dit project is gefinancierd door